Omslagfoto

Jubileumhoogheden presenteren zich!

Op vrijdagavond 11 november werd het Prinsenbal van C.V. De Nettelkörnkes gehouden in Pelle’s zaal en café in Deurningen. Na de officiële opening om 20.11 uur werd er om 20.15 uur begonnen met het officieel installeren van de nieuwe bestuursleden en leden van de raad van elf. Ondanks dat de Hoogheden van 2020 al afgetreden zijn middels een online digitale film willen de Nettelkörnkes natuurlijk niet definitief afscheid nemen van deze heren binnen de vereniging. Daarom werd als eerste Oud Prins Bjorn 1e gevraagd door de voorzitter van de Garde van Oud-Prinsen, Harold oude Smeijers, om toe te treden tot dit illustere genootschap. Bjorn gaf aan graag toe te treden en kreeg daarop zijn steek terug. Ook werden hem de versierselen die bij het lidmaatschap van de Oud-Prinsen behoren opgespeld. Daarop was het woord aan Oud-Adjudant Gerald Moleman. Als voorzitter van het genootschap van Oud Adjudanten; de Nettelkearls, had hij de eer om Oud Adjudant Patrick te vragen om toe te treden tot het genootschap. Ook Patrick kreeg zijn steek terug en er werd bij hem de bijhorende versierselen opgespeld waardoor zijn lidmaatschap van de Nettelkearls ook een feit was.

Om elf minuten over negen was het tijd voor de opkomst van de Hoogheden van 2022. Na tijden van gissen en raden kwam er aan alle onzekerheid een einde. Met nog een aantal laatste aanwijzingen werd de spanning in de zaal opgevoerd. Onder begeleiding van Hofkapel Lavasjkierie werd het levensgrote Nettelkörnke de zaal binnen gebracht door de Raad van 11 waarna de DJ een speciaal voor deze opkomst aangepaste versie van “Ons Leven” van Ousiders & Zany ft. Ammar ten gehore bracht. Tot ieders grote verassing kwam er bij de aankondiging van de Jubileumadjudant slechts een steek uit ’t Nettelkörnke. Deze bleek al snel te passen op het hoofd van Remco Kerkhof Jonkman die nog met zijn trompet tussen de kapel stond. Een tweede grote verrassing was dat ook een tweede steek uit het grote Nettelkörnke kwam en deze was niet voor de Prins, maar voor een tweede Jubileumadjudant voor het eerst in de geschiedenis van de Nettelkörnkes. Deze steek bleek perfect te passen op het hoofd van Johnny van Rijn die met zijn sousafoon ook tussen de kapel opgesteld stond. Het trio werd compleet gemaakt door Rick Tijert die als Jubileumprins in vol ornaat uit het grote Nettelkörnke kwam.

De kersverse hoogheden werden enthousiast begroet door alle aanwezigen en namen meteen het voortouw in de grote polonaise.

Prins Rick is Rick Tijert. Rick is 41 jaar en woonachtig in Hengelo, of beter gezegd buurtschap Hasselo. In het dagelijks leven is Rick werkzaam bij Uzin Utz Nederland als coördinator Verkoop Binnendienst. Daar is hij dagelijks bezig met de verkoop van egalisaties, vloerlijmen, vloercoatings en gietvloeren aan professionele vloerenleggers. Zijn vrije tijd vult hij vooral met allerlei vrijwilligers taken. Rick heeft vele jaren deel uitgemaakt van het bestuur van CV de Nettelkörnkes waarvan 11 jaar als voorzitter. Ook heeft hij zich jarenlang ingezet voor de jeugd van Deurningen bij Hades jeugdbeweging. Het carnaval is de Hoogheid met de paplepel ingegoten. Met een opa als medeoprichter en Prins van de Nettelkörnkes, een moeder die jaren met ‘Deurning’n Intiem’ op het galapodium heeft gestaan, een vader die jaren deel uitgemaakt heeft van de raad van 11 en in 1996 mocht aantreden als Adjudant Jan en een zus die jaren op het podium heeft gestaan met de dansgroepen van de vereniging en tegenwoordig als presentatrice van de gala en ook nog eens oud lid van de Dwarsliggers is mag je wel zeggen dat hij het carnavalsbloed door zijn aderen heeft stromen.

Adjudant Johnny is Johnny van Rijn. Johnny is eveneens 41 jaar en is getrouwd met Ellen. Samen hebben ze 4 kinderen Lize (10), Senn(8), Ferre(5) en Vieve (2). Ze zijn woonachtig net buiten Deurningen in Hengelo in buurtschap ’n Brook. In het dagelijks leven is Johnny eigenaar van Toilet Service Twente. TST levert mobiele toiletten, douches en andere sanitaire aanverwanten voor allerlei toepassingen waaronder de bouw en evenementen. Hobby’s heeft deze adjudant ook te over. Maar momenteel is hij vooral druk met de carnaval en het bespelen van de sousafoon, oftewel de grote toeter, zoals hij het zelf noemt bij Hofkapel Lavasjkierie. Ook Johnny heeft het carnaval in het bloed zitten. Op de basisschool zat hij al in de raad van 11 en in 2000 mocht hij de carnavalsjongeren van Deurningen voorgaan als King Johnny van JCV de Dwarsliggers. Na een kort lidmaatschap van WBV de Fruitige Bende is hij wederom via de Dwarsliggers bij de Nettelkörnkes terecht gekomen, waar hij 11 jaar als vice-voorzitter in het bestuur heeft gezeten.

Adjudant Remco is Remco Kerkhof Jonkman. Remco is 42 jaar en is getrouwd met Ellen. Samen hebben ze 2 kinderen te weten Britt (10) en Rens (9). In het dagelijks leven is Remco werkzaam bij Van Heteren Weg en Waterbouw als projectleider waar hij dagelijks mag werken aan kanalen, kades, sluizen en andere waterbouwconstructies. Remco is ook een bezig baasje. Zijn grootste hobby’s zijn echter op dit moment toch wel de tennis en eveneens Hofkapel Lavasjkierie, waar hij de trompet bespeelt. Ook heeft hij zich net als de Prins jarenlang ingezet voor de Deurninger Jeugd bij Hades. Ook deze Adjudant heeft het carnavalsbloed door zijn aderen stromen. Bij WBV de Fruitige Bende was hij al een van de regelateurs vanaf de oprichting en ook bij de Nettelkörnkes is hij erg actief, met name voor de Deurninger gala-avonden. De meeste mensen kennen hem echter ook onder zijn bijnaam Babbel. Vele jaren achtereen stond hij op de planken van het Nettelkörnkesgala met zijn hilarische buuts.

De Hoogheden kennen elkaar al van jongs af aan en zijn kameraden van elkaar. In verschillende combinaties zijn ze actief voor en/of achter de schermen bij een flink aantal verenigingen en stichtingen in Deurningen. Voorbeelden hiervan zijn de Nettelkörnkes, Tennisvereniging Deurningen en Hades Jeugdwerk Deurningen.

Na de bekendmaking werden de Prins en zijn Adjudanten officieel geïnstalleerd als Hoogheden voor 2022/ 2023. Dit gebeurde door het omhangen van de Prinsenketting en de Adjudantenkettingen. Uiteraard hebben Prins Rick en Adjudanten Johnny & Remco ook verschillende goede voornemens voor zichzelf en het dorp Deurningen in hun regeringsjaar. Dat droegen zij voor in hun proclamatie. Deze eindigde met het motto waaronder de Hoogheden carnaval in Deurningen gaan vieren:

Gen gezeur, noa 55 joar goat wie d’r veur!”

Nadat het motto bekend was werden de eerste onderscheidingen uitgereikt. Ook kregen de Hoogheden de eerste exemplaren van de jubileum uitgave van het verenigingsmagazine ’t Nettelkörnke overhandigd door de redactie. Daarop nam blaaskapel “Lavasjkierie” het heft in handen. Zij lieten hun muzikale kunsten los op de zaal. Ver na middernacht verdwenen de laatste feestvierders naar huis.

Zondag wachten reeds de eerste officiële taken voor Prins Rick en Adjudanten Johnny & Remco. Om 13.30 uur werd op het St. Plechelmusplein het symbool van de vereniging, “’t Nettelkörnke”, geïnspecteerd. Vervolgens werd bij de entree van de Deurningen de put geïnspecteerd. Daarna werden de gevelversieringen die door de technische commissie aangebracht waren bij zowel het huis van de Prins als de Adjudanten onthuld.

Rond 15.30 uur werd de buitenresidentie, café restaurant Siemerink, geopend samen met familie, vrienden, buren en Nettelkörnkes”. Dansgroep “de Nettelmini’s” en kapel “Lavasjkierie” zorgden hierbij voor de feestelijke ondersteuning.

Komende weekend staat het Jubileumweekend van CV de Nettelkörnkes op het programma. De vereniging viert met enige vertraging alsnog haar 55-jarig jubileum. Op vrijdag 18 november wordt er afgetrapt met het K’narrencarval- de jubileum editie voor de ouderen vanaf 14.00 bij Pelle’s zaal. Vanaf 16.00 uur barst het jeugdcarnaval los in de grote tent op ’t St. Plechelmusplein. ’s Avonds zullen de Nettelkörnkes aanwezig zijn bij de opkomst van de collega Hoogheden van JCV de Dwarsliggers eveneens in de grote tent. Zaterdag overdag staat in het teken van de Jubileumtentoonstelling en de Jubileumreceptie. Vanaf 11.11 uur is de tentoonstelling geopend in de St. Plechelmuskerk. Om 14.00 start de informele receptie. Voor beide is eenieder uitgenodigd.

De zaterdag zal afgesloten worden met een groots jubileumfeest in de grote tent. Voor wie nog niet genoeg heeft van deze festiviteiten is er op zondag nog een grote afterparty. Hier hebben KPJ Deurningen, JCV de Dwarsliggers en CV de Nettelkörnkes de handen ineen geslagen en organiseren zij “Deuring’n Dreait Deur!”

Deel dit bericht